DREADLOCKS - ΤΖΙΒΕΣ

Ξεκίνησαν από την Αφρική, πέρασαν στην Τζαμάικα, έγιναν σύμβολο της μουσικής ρέγκε και τελικά ενέπνευσαν ένα look που μπορεί να ταιριάξει σε όλους!

Οι τζίβες, γνωστές και ως dreads ή dreadlocks στα Αγγλικά, δημιουργούνται με την τριβή και την εμπλοκή του μαλλιού. Σκέτες, με νήματα, χάντρες ή μεταλλικά διακοσμητικά, οι τζίβες και τα dreadlocks δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε μια εμφάνιση, χαρίζοντάς της έναν αέρα ξεγνοιασιάς και διαφορετικότητας.

Τζίβες & Dreads - Η Σημασία της Τεχνικής

Τα dreadlocks δημιουργούνται με το φυσικό μαλλί του ατόμου με τριβή και εμπλοκή χρησιμοποιώντας ένα βελονάκι που κινείται αριστερά-δεξιά στον διαμήκη άξονα του μαλλιού, δημιουργώντας τη βάση στην οποία θα «χτιστεί» η υπόλοιπη τζίβα.

Πολύ σημαντικές είναι οι χωρίστρες που γίνονται (όπως στην τεχνική brickwork). Οι τζίβες πρέπει να κατευθύνονται από τις περιοχές που είναι γεμάτες μαλλιά σε αυτές που δεν έχουν, ενώ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ευαίσθητα σημεία του κεφαλιού, όπως οι κρόταφοι και η κορυφή του κεφαλιού στους άνδρες. Φυσικά, πρέπει επίσης, σε συνεννόηση με το άτομο, να επιλεχθεί ένα στιλ που θα το κολακεύει.

Τα Μυστικά των Dreadlocks

Κατ' αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούν όλοι να κάνουν dreads στα μαλλιά τους. Το μήκος του dreadlock εξαρτάται από το μαλλί που έχει ο πελάτης. Φυσικά, μπορεί να προστεθεί επιπλέον μαλλί (φυσικό και ίδιο με το δικό του ή με ανταύγειες) αφού όμως γίνει πρώτα το δικό του τζίβα. Το αποτέλεσμα των dreads είναι έτσι πολύ φυσικό.

Μια πιο οικονομική λύση είναι βέβαια οι συνθετικές τζίβες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν δείχνει εξίσου φυσικό.

Τα dreads χρειάζονται αρκετές ώρες δουλειάς και υπομονή. Κατά την κατασκευή τους μπορούμε να προσθέσουμε μαλλιά άλλου χρώματος ή χρωμάτων ώστε να δημιουργηθούν ανταύγειες, με ίδιο ή διαφορετικό πάχος και μήκος. Γενικά, είναι καλό να γίνουν λεπτά (αν το υποστηρίζει η πυκνότητα του μαλλιού), για να είναι ελαφριά και να μην ταλαιπωρούν τη ρίζα όταν μαζεύονται σε dreadlock.

Η τζίβα χρειάζεται επίσης ιδιαίτερες γνώσεις: πρέπει να δημιουργείται 90 μοίρες από τη βάση για να μην προκληθεί αλωπεκίαση από το τράβηγμα της τρίχας. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η εμπλοκή των τριχών μιας τζίβας με τρίχες της διπλανής, γιατί έτσι σπάνε τα μαλλιά και προκαλούν αφόρητο πόνο ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Βλέπουμε συχνά παιδιά που κάνουν μόνα τους dreadlocks και σε λίγο καιρό να χάνουν μαλλιά με αποτέλεσμα «να σπάνε» ολόκληρες περιοχές στο τριχωτό της κεφαλής, ιδιαίτερα μπροστά. Τέλος, το άτομο που θα κάνει τζίβες και dreads πρέπει να μάθει πώς να τα μαζεύει ώστε να μην ταλαιπωρεί τη ρίζα.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι τα dreads πρέπει να γίνονται από ειδικευμένο επαγγελματία.

Πώς Συντηρούμε τις Τζίβες & τα Dreadlocks

Τα looks με τζίβες & dreadlocks είναι απεριόριστα και εντυπωσιακά, αλλά χρειάζονται συντήρηση καθώς τα μαλλιά μεγαλώνουν.

Η τεχνική που χρησιμοποιήσουμε για τη συνέχεια της τζίβας στη ρίζα λέγεται Interlocking. Με αυτή, ομογενοποιείται το καινούργιο μαλλί έτσι ώστε η τζίβα να διατηρήσει το ίδιο πάχος και βάρος στο πάχος (και όχι διαφορετικό, όπως συχνά παρατηρούμε σε πολλά άτομα).

Είναι απαραίτητο κάθε 2 με 2,5 μήνες να ξαναγίνεται η ρίζα ώστε τα μαλλιά που μεγαλώνουν περιφερειακά να μην εμπλέκονται με τα dreads και να τα σπάνε. Θέλουν επίσης συντήρηση κατά μήκος, ώστε να είναι σφιχτές και γερές και να μην κόβονται καθώς μακραίνουν.

Για τις άκρες της τζίβας υπάρχουν πολλές τεχνικές, π.χ. στρόγγυλές σαν σωλήνες, ανοιχτές με μικρή ουρίτσα στο τέλος ή με εσωτερική ραφή με tag in που δεν χαλάει εύκολα με τα μπάνια.

Παράλληλα ο πελάτης πρέπει να μάθει πώς θα φροντίζει τις τζίβες και πώς θα τις πλένει. Πάνω στα dreadlocks χρησιμοποιούμε ειδικό υλικό ώστε να τα διατηρούμε μαλακά, ελαφρώς λιπαρά, με ελαστικότητα και μειωμένο συντελεστή τριβής καθώς μακραίνουν.

Τα Dreadlocks Δεν Είναι για Όλους...

Αυτό είναι αλήθεια. Ποτέ δεν θα τα προτείναμε σε οποιονδήποτε.

Τα χτενίσματα που μπορούν να γίνουν με dreads είναι άπειρα και καταπληκτικά και έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε δωρεάν κάθε σας ιδέα και να την κάνουμε πραγματικότητα, αλλά και να σας πούμε τι είναι πράγματι κατάλληλο για τη δική σας τρίχα: αν, για παράδειγμα, οι τζίβες και τα dreadlocks επιβαρύνουν τα μαλλιά σας, θα αρνηθούμε να τα φτιάξουμε.

Αν όμως έχετε τον σωστό τύπο μαλλιού, θα δημιουργήσουμε dreads που θα δείχνουν τέλειο στο δικό σας πρόσωπο.

Ο Daniel έχει μεγάλη πείρα στις τζίβες και τα dreadlocks, από την αρχή κιόλας της καριέρας του, διδάσκοντας για χρόνια στη Μομπάσα της Κένυας, όπου έμαθε και τη συγκεκριμένη τεχνική, ενώ η Τζάνετ (που κατάγεται από τη Λουσάκα της Ζάμπια), την έμαθε στο Λονδίνο και την εξέλιξε τόσο πολύ ώστε δημιουργεί πλέον πραγματικά έργα τέχνης.

Το Daniel's βρίσκεται στην Μαυρομιχάλη 20 στο κέντρο της Αθήνας. Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας την ιδέα σας!