CURLY HAIR

Ναι, το παραδέχομαι… Λατρεύω τα σγουρά μαλλιά!

Για χρόνια άκουγα επαγγελματίες κομμωτές και κομμώτριες να μου λένε ότι τα φυσικά σγουρά μαλλιά δεν είναι ωραία και πως πρέπει να τα ισιώνουμε. Ποτέ μου δεν συμφώνησα με αυτή την άποψη.

Δεν είναι μόνο τα ταξίδια μου στην Αφρική ούτε η αίσθηση ότι το φυσικό μαλλί ενός ανθρώπου δείχνει πάντοτε πιο ωραίο πάνω του. Πάντα με μάγευαν οι μπούκλες, τα τεράστια φριζέ και τα αναγεννησιακά σπαστά μαλλιά. Πέρασα, λοιπόν, όλη μου τη ζωή μαθαίνοντας πώς να τα χειρίζομαι και να δημιουργώ με αυτά.

 

Το Ξεκίνημα

Δούλεψα με τον Richard Cartier, που έκανε πραγματικά θαύματα με σγουρά μαλλιά και χτενίσματα με μπούκλες, και έμεινα καιρό στην Αφρική, στη Μομπάσα της Κένυας, διδάσκοντας τις δυτικές τεχνικές κοπής μαλλιών στη κομμωτική σχολή Rizfar. Παράλληλα μάθαινα από αυτούς, βλέποντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν για να τιθασεύσουν το φριζέ και το σγουρό μαλλί.

Έτσι ανοίχτηκε μπροστά μου ένας καινούργιος και θαυμαστός κόσμος! Γυρίζοντας από το VIDAL SASSOON στο Λονδίνο όπου δούλεψα αρκετά χρόνια, αποφάσισα να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια και την επαγγελματική μου πορεία στα φριζέ και στα σγουρά μαλλιά: να μάθω να κουρεύω μαλλιά με μπούκλες, να τα αναγκάζω να με «υπακούν» και να δημιουργώ εξίσου εύκολα με σγουρά μαλλιά όπως και με τα ίσια.

Μαθαίνοντας τα Μυστικά των Σγουρών Μαλλιών

Μου έγινε έμμονη ιδέα να δαμάσω τις μπούκλες. Έμαθα τι είναι οι ομόκεντροι κύκλοι στο κούρεμα και τι η μεταφορά του βάρους σε σημείο που κολακεύει τον πελάτη. 'Aρχισα να αρνούμαι κατηγορηματικά να ισιώνω με βούρτσες και πρέσα τα φριζέ και τα σγουρά μαλλιά, μαθαίνοντας να διαχειρίζομαι την πυκνότητα των μαλλιών με μπούκλες: στήριζα τις μπούκλες 90 μοίρες έξω από το κεφάλι και σταδιακά ελάττωνα τη μάζα τους με το ψαλίδι κατευθύνοντας την μπούκλα ακριβώς εκεί που ήθελα.

Έμαθα τι είναι η δεξιόστροφη και τι η αριστερόστροφη μπούκλα, πώς στεγνώνεις τα φυσικά φριζέ και σγουρά μαλλιά, και πώς κάνεις τα σπαστά μαλλιά να φαίνονται πιο κυματιστά λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της μπούκλας.

Κατάλαβα, επίσης, πώς επηρεάζουν τα φριζέ και τα σγουρά μαλλιά, τις μπούκλες και τη σπαστή τρίχα τα ορμονικά προβλήματα και ο χαμηλός σίδηρος. Παρατήρησα ότι, με την πάροδο του χρόνου, τα σγουρά μαλλιά χάνουν την μπούκλα τους, γιατί η αραίωση με διαφορετικά μήκη μαλλιών, ειδικά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό με την τριβή, με αποτέλεσμα να ανεξαρτητοποιούνται από την υπόλοιπη μπούκλα.

Έμαθα να χρησιμοποιώ υλικά που σχετίζονται με την κερατίνη και να αποφεύγω τελείως προϊόντα με αλκοόλ, που κάνουν τρομερή ζημιά στα σγουρά μαλλιά και στα μαλλιά με μπούκλες.

'Aρχισα να βλέπω τα μαλλιά με κίνηση σαν καινούργιο υλικό και αναθεώρησα ριζικά τις τεχνικές κοπής που έμαθα στο VIDAL SASSOON στην Αγγλία. Είδα τα κουρέματα από άλλη οπτική γωνία και έψαξα λύσεις για κάθε είδος μαλλιού με κίνηση, από φριζέ, αφρικανικό και σπαστό έως βαρύ μαλλί χωρίς ομοιογένειά μπούκλας ή μαλλί με τέλεια μπούκλα. Ανέπτυξα τεχνικές που προσαρμόζουν τη δομή του κουρέματος ανάλογα με τη φύτρα, την ποιότητα, την ποσότητα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου - το ύψος, τον όγκο και τον σκελετό του πελάτη.

Φυσικά, όλα αυτά χρειάστηκαν πολλά χρόνια, τα οποία και αφιέρωσα με επιμονή και στόχο να προσφέρω σε κάθε πελάτισσα και πελάτη το καλύτερο δυνατό με το φυσικό του μαλλί.

Και τα κατάφερα.

Ανοίγοντας Νέους Ορίζοντες

Διδάσκω όλους τους πελάτες μου να σέβονται αυτό που τους έδωσε η φύση και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν με το μαλλί τους στη φυσική του κατάσταση. Τους εξηγώ ότι το επαναλαμβανόμενο ίσιωμα των σγουρών και των φριζέ μαλλιών με βούρτσες προκαλεί αλωπεκίαση, και ότι τα έντονα αλκάλια των βαφών και τα ντεκαπάζ ισιώνουν και χαλούν τη δομή της μπούκλας, της σπαστής και της σγουρής τρίχας. Γι’ αυτό και προσπαθώ να βάφω τη ρίζα με πολύ ήπιες βαφές και χαμηλό οξυζενέ, δίχως να ταλαιπωρώ την άκρη με αλλεπάλληλες βαφές, που κάνουν την μπούκλα να μοιάζει με άχυρο.

Δείχνω επίσης στις πελάτισσές μου πώς να στεγνώνουν μόνες τους τα μαλλιά τους με φυσούνα, αφού ανασκευάσουν πρώτα με τα χέρια τους τη δομή του κουρέματος.

Δεν φαντάζεστε πόσος κόσμος το εκτίμησε αυτό! Δεν υπάρχει καλύτερο πράγματα για τα σγουρά μαλλιά και τα μαλλιά με μπούκλες από τα να τα αφήνεις να στεγνώνουν μόνα τους, με λίγο αντιτριβικό υλικό (curl activator) ώστε να βρίσκουν εύκολα τη φόρμα του χτενίσματός τους.

Λίγο βρέξιμο όταν σηκώνεσαι, λίγο κερί ή κρέμα και είναι έτοιμα! Μια αίσθηση ελευθερίας που μας φέρνει πίσω στην παιδική μας ηλικία. Ένα κούρεμα κάθε 2-3 μήνες και φριζέ ή σγουρά μαλλιά που τα λατρεύεις κάθε μέρα. Όγκος και σχήματα που τονίζουν τα πιο γοητευτικά μέρη του προσώπου και κρύβουν τις ατέλειες. ?τομα χαμηλού αναστήματος που δείχνουν ψηλότερα, και ψηλά άτομα που δεν φαντάζουν ακόμα ψηλότερα. Σγουρά μαλλιά και μπούκλες που ταιριάζουν στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και συντηρούνται εύκολα.

Μια καινούργια πνοή στην κομμωτική και κάθε μέρα ένα καινούργιο σχήμα που οδηγεί σε νέες ανακαλύψεις, σε νέους ορίζοντες: για παράδειγμα, η διαπίστωση ότι, ειδικά στα φριζέ, στα σπαστά και στα σγουρά μαλλιά, το κόκκινο χρώμα βοηθά το μάτι να αναγνωρίζει το ανάγλυφο καλύτερα από ό,τι το μαύρο (όπως μια κόκκινη Ferarri με καμπύλες εκμηδενίζει μια μαύρη, που δείχνει γραμμική). Κάθε μέρα μια καινούργια ιδέα, άπειρα σχήματα και πολύ παιχνίδι!

Η Τεχνική του Personalising

Αφιερώνω πάντοτε μία ολόκληρη ώρα σε κάθε κούρεμα, όχι μόνο γιατί χρησιμοποιώ αυτό τον χρόνο για να εκπαιδεύσω τον πελάτη και να του μάθω να διαχειρίζεται τις μπούκλες και το φυσικό του μαλλί, αλλά και γιατί χρησιμοποιώ συστηματικά μια βασική τεχνική: στήνω το κούρεμα σε υγρό σγουρό μαλλί, επεμβαίνοντας καθώς στεγνώνει ώστε να το προσαρμόσω στο κάθε άτομο, με τον σκελετό, το πρόσωπο, την ποιότητα μαλλιών και την πυκνότητα που το χαρακτηρίζουν, στη συγκεκριμένη στιγμή και περίοδο της ζωής του — μια προσέγγιση που είναι γνωστή ως Personalising.

Κι όταν με ρωτούν πώς το κάνω…

… τους δείχνω με τον αριστερό μου αντίχειρα την καρδιά μου και τους λέω: «Με αυτό!»